De waarborg
Eigendom verhuren

De verhuurder van een gehuurde woning kan van de huurder een huurwaarborg ter waarde van 2 of 3 maanden huur eisen, afhankelijk van de regio in België. Deze huurwaarborg moet worden gestort bij de ondertekening van het huurcontract of in de maand die volgt op het betrekken van de woning. Deze huurwaarborg zal worden gebruikt om eventuele schade te dekken die door de huurder wordt veroorzaakt wanneer het huurcontract afloopt.

Om een huurwaarborg te verkrijgen zonder een bankdeposito te storten, vraagt u een waarborg aan op garantie.be door te klikken op online huurwaarborg.

Wat is een huurwaarborg?

Dit is een geldbedrag dat gelijk is aan twee of drie maanden huur. Dit bedrag wordt geblokkeerd ten gunste van de verhuurder van de woning.

Het kan op verschillende manieren worden samengesteld:

  • Een bankgarantie bij een bank naar keuze. De bank staat garant voor de huurder. In ruil daarvoor vult de huurder de garantie aan door regelmatige maandelijkse betalingen te doen. De maximale periode voor het opnieuw stellen van de garantie is 3 jaar. De bankgarantie wordt geregeld door een afspraak te maken met de bank.
  • Het verkrijgen van een huurwaarborg zonder het geld te blokkeren met Garantie.be. Het enige wat je hoeft te doen is online garantie aanvragen en de vereiste documenten bijvoegen. Het proces is eenvoudig, snel en veilig. De garantie wordt onmiddellijk verwerkt, dus je kunt je garantie al binnen een paar uur ontvangen.
  • Maak een Korfine waarborg door de fondsen te blokkeren. Korfine is een makelaar die levensverzekeringen aanbiedt. De huurder stort de volledige huurwaarborg in een contract. De procedure wordt online uitgevoerd en bestaat uit het afdrukken, ondertekenen en terugsturen van documenten. Het duurt slechts een paar dagen om het te verkrijgen.
  • Open een geblokkeerde rekening bij een bank. Al het geld wordt gestort en geblokkeerd tot het einde van de huurovereenkomst. De garantie kan alleen worden vrijgegeven met toestemming van de verhuurder en de huurder. Het proces neemt veel tijd in beslag, omdat je een afspraak moet maken met de bank.

Waarvoor wordt de huurwaarborg gebruikt?

De waarborgsom wordt door de verhuurder gebruikt om zich te beschermen tegen schade of wanbetaling door de huurder. Hij kan niet worden gebruikt om de huur te betalen tijdens de huurperiode. Schade wordt gekwantificeerd tijdens een inventarisatie van inrichting.

Hoe krijg ik mijn borg terug?

Er zijn verschillende scenario’s voor de teruggave van de borg:

  • Volledige terugbetaling als de huurder geen schulden of schade heeft
  • Gedeeltelijke terugbetaling na aftrek van eventuele schade
  • Geen terugbetaling als de schade gelijk is aan het bedrag van de garantie.

In sommige gevallen is de borg niet voldoende om alle kosten te dekken. U kunt de borg terugvragen door het formulier vrijgave huurwaarborg.

Huurgarantie zonder huurwaarborg

Het is mogelijk om een huurgarantie te krijgen zonder geld vast te leggen bij een bank.

U moet een huurwaarborg online bij Garantie.be. Je kunt binnen enkele uren een huurwaarborg verkrijgen. Het proces verloopt heel snel omdat het online gebeurt. Je hoeft niet naar de bank te gaan of documenten uit te printen.

Het huurdepot op e-DEPO van de FOD Financiën

Deze online dienst voor het blokkeren van garantiefondsen wordt aangeboden door de Federale Overheidsdienst (FOD). De huurder stort de waarborg bij de Deposito- en Consignatiekas in België. De e-Depo huurwaarborg is toegankelijk via het portaal MyMinfin. Het proces verloopt snel, maar er is een nationale identiteitskaart nodig om verbinding te maken met de onlinedienst.