De huurwaarborg
zonder bankwaarborg

Snel en gemakkelijk online, geen afspraak nodig, geen vertragingen

1

U vult het formulier in en accepteert de voorwaarden van ons huurwaarborg contract

2

Vervolgens sturen we het garantiecertificaat naar de verhuurder om je Huurwaarborg te dekken.

3

En je kunt de huurovereenkomst ondertekenen zonder dat je maanden huur op een bankrekening hoeft te blokkeren.

HOE HET WERKT

Huurwaarborg

Huurders vragen de huurwaarborg online. De verhuurder ontvangt het waarborgcertificaat nog dezelfde dag.

Gegarandeerd profiel

DE VERHUURDER VERMINDERT ZIJN RISICO'S

Als borg controleren we de solvabiliteit van de huurder en helpen we de verhuurder bij het beheren van eventuele claims.

De huurder BLOKKEERT GEEN GELD

De huurder stort geen geblokkeerde gelden op een bankrekening. We garanderen de financiële verplichtingen van de huurder aan de verhuurder voor de duur van de huurovereenkomst.

geld storten

Onze verplichtingen

Onroerende verhuur

Het gemakkelijker maken om te huren

De huurder kan een verbintenis aangaan zonder 25% van de jaarlijkse huur te moeten blokkeren. Zonder geblokkeerde tegoeden zal de huurder de huur gemakkelijker kunnen betalen.

Onroerende waarborg

Kredietwaardigheid bewaken

Onze managementtools stellen ons in staat om de kredietwaardigheid van een toekomstige huurder in te schatten en de risico's van mogelijke claims tijdens de huurperiode te identificeren.

Waarborg huurder

Het financiële risico dragen

We bevrijden de huurder en verzekeren de verhuurder van de solvabiliteit van de huurder in geval van een schending van de huurovereenkomst.

Management verhuur

Schadebeheer

Als financiële partij bij het contract zijn we direct betrokken bij het beheer van claims tijdens de leaseperiode.

Ondersteuning huurder

Responsieve online ondersteuning

Een van de toegevoegde waarden van onze diensten is onze onmiddellijke reactiviteit, onafhankelijk van het gekozen medium om contact met ons op te nemen. Klantenservice maakt deel uit van ons DNA

Digitale verzekering

100% digitale acceptatie

Onze basis is digitaal. We maken maximaal gebruik van de mogelijkheden van IT en netwerken om onze dienstverlening te vereenvoudigen.

Ontdek de huurwaarborg

Wat is de huurwaarborg ?

Een huurwaarborg is een garantie die een huurder aan zijn verhuurder geeft als onderdeel van de huurovereenkomst die ze samen ondertekenen. Met deze zekerheid kan de verhuurder zich garant stellen als de huurder een van zijn verplichtingen onder het huurcontract niet nakomt.

De huurgarantie kan verschillende vormen aannemen, die we hieronder beschrijven. We leggen ook uit hoe het werkt en wat het maximaal beschikbare bedrag is, afhankelijk van de regio.

Je kunt je huurwaarborg heel gemakkelijk online aanvragen. Er zijn verschillende vormen van garantie die huurders online kunnen aanvragen. Het aantrekkelijkste aanbod is het borgstellingspakket dat we op onze site aanbieden, waarmee je het geld niet hoeft te blokkeren op een bankrekening.

Welke soorten huurgaranties zijn er?

Huurwaarborg gestort op een geblokkeerde rekening

Dit is de meest voorkomende vorm van huurwaarborg in België. Huurders openen een speciale rekening bij hun bank waarop ze het door de verhuurder gevraagde bedrag van de waarborg storten. In ruil produceert de bank een certificaat dat aan de verhuurder wordt overhandigd bij de ondertekening van het huurcontract.

Deze rekening wordt bevroren voor de duur van de lease en kan alleen worden vrijgegeven door een gezamenlijke overeenkomst tussen de lessor en de lessee aan het einde van de lease of door een gerechtelijk bevel.

De belangrijkste banken in België die deze specifieke huurwaarborgrekening aanbieden, vindt u hier:

Het is ook mogelijk om deze fondsen te deponeren bij Caisse des Dépôts door gebruik te maken van de e-DEPO huurwaarborg service die gratis wordt aangeboden door het Ministerie van Financiën.

Bankwaarborg

De bank-huurwaarborg wordt verstrekt door de bank van de huurder. Dit is de bank die de rekening beheert waarop de inkomsten van de huurder worden gestort. De bank handelt namens haar klant door garant te staan voor haar klant, de huurder, namens de verhuurder.

Dit is een vorm van een huurwaarborglening. Deze lening is echter rentevrij voor de bank.

De bank kan deze waarborg niet weigeren aan haar klant omwille van solvabiliteit. Als tegenprestatie verbindt de huurder zich ertoe om het volledige bedrag van deze waarborg aan te vullen voor het einde van de initiële looptijd van het huurcontract (maximaal 3 jaar). De huurder moet ervoor zorgen dat zijn beroepsinkomsten worden gestort op een rekening bij dezelfde bank.

Als de huurder stopt met regelmatige betalingen aan de bank om de garantie aan te vullen, kan de bank eisen dat de huurder de bankgarantie onmiddellijk volledig aanvult.

Bankgarantie bij het OCMW

Het OCMW is het Openbaar Centrum voor Sociale Actie. Er is een OCMW in elke gemeente of stad in België. Alle mensen die niet over voldoende bestaansmiddelen beschikken, kunnen sociale bijstand krijgen van het OCMW.

In het kader van de huurwaarborgregeling van het OCMW moeten huurders die niet over voldoende middelen beschikken, contact opnemen met hun lokale OCMW. Het OCMW zal hen helpen om een bankgarantie te verkrijgen op basis van de verbintenis van het OCMW.

Een deel van de sociale woningvoorraad in België wordt beheerd door Sociale Huisvestingsmaatschappij. Deze openbare agentschappen beheren eigendom van privé-investeerders voor huurders die voldoen aan de inkomenstest voor sociale huisvesting.

Garantie geïndexeerd aan een verzekeringscontract

Het principe is eenvoudig: de huurder sluit een levensverzekering af en stort daarin het bedrag van de huurwaarborg. De makelaar die de transactie organiseert, geeft een certificaat af aan de verhuurder om hem te verzekeren dat de huurwaarborg is opgezet. Het geld wordt bevroren en geïnvesteerd in een levensverzekering. De rente op de belegging wordt in de verzekeringspolis gestort.

De garantie kan alleen worden vrijgegeven met de gezamenlijke instemming van de verhuurder en de huurder, of door een gerechtelijk bevel. Wanneer de huurwaarborg wordt vrijgegeven, ontvangt de huurder de gekapitaliseerde rente.

Het meest voorkomende contract in België is de huurwaarborg Korfine.

Gegarandeerd door een garantsteller

Een borg is beschikbaar als onderdeel van een huurwaarborg. De borg van de huurder kan afkomstig zijn van een naaste borgsteller of een financiële instelling. De huurder kan ook een borgstelling krijgen van een persoon zoals een vriend of familielid.

Het is ook mogelijk om een garantie te krijgen van een verzekeringsmaatschappij of financiële instelling.

In ruil voor de garantie betaalt de huurder een jaarlijkse premie die geïndexeerd wordt op het gegarandeerde bedrag. Het grote voordeel voor de huurder is dat hij geen fondsen hoeft te blokkeren om de garantie te verkrijgen. Wij bieden deze mogelijkheid om snel en zonder blokkering van middelen een huurwaarborg te verkrijgen.

Hoe werkt een huurwaarborg?

De huurwaarborg werkt in verschillende stappen. Het proces verloopt als volgt:

Oprichting van de waarborg

Allereerst moet de huurder een huurwaarborg instellen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, de belangrijkste zijn :

  • Blokkeer fondsen op een speciale rekening
  • Verkrijgen van een bankgarantie van de bank
  • Een huurwaarborg verkrijgen van een borgsteller

Het bedrag van de waarborg die door de verhuurder wordt geëist, is in België wettelijk beperkt. De Huisvestingscode van elk van de 3 administratieve regio’s bepaalt de wettelijke limiet op het bedrag dat moet worden betaald voor de huurwaarborg.

Huurwaarborgcertificaat

Zodra de garantie is ingesteld, stelt het orgaan dat het bestaan van de huurwaarborg vaststelt een huurwaarborg certificaat op, dat naar de verhuurder van het gehuurde goed wordt gestuurd.

Dit garantiecertificaat bevestigt aan de verhuurder dat de huurder een huurwaarborg heeft ingesteld voordat hij het huurcontract ondertekent.

De huurwaarborg gebruiken

Als zekerheid geblokkeerde of gegarandeerde tegoeden worden gebruikt om financiële verplichtingen uit hoofde van de huurovereenkomst na te komen die de huurder niet is nagekomen. Om de fondsen of de betaling van de waarborg te verkrijgen, moet de verhuurder eerst gerechtelijke stappen ondernemen tegen de huurder en het verkregen vonnis ten uitvoer leggen.

Vrijgave van de huurwaarborg

De bevriezing van fondsen of de garantieverplichtingen eindigen wanneer de huurverplichtingen aflopen. Zodra de huurovereenkomst is afgelopen en de verhuurder geen openstaande vorderingen heeft, kan de huurwaarborg worden vrijgegeven. Om vrijgave van de huurgarantie te verkrijgen, moet de huurder een restitutieverzoek invullen, dat medeondertekend moet zijn door de huurder en de verhuurder.

Hoeveel bedraagt de huurwaarborg?

De federale regels in de huurwet zijn op het niveau van elk gewest in België vervangen door zijn eigen wetgeving. In 2018 voor Brussel en Wallonië, en in 2019 voor Vlaanderen, heeft elk gewest zijn eigen regels bepaald voor huurovereenkomsten voor woningen en dus voor het bedrag van de huurwaarborg.

Het wettelijk toegestane maximumbedrag voor de huurwaarborg varieert naargelang het type waarborg en ook naargelang de 3 gewesten in België:

  • In het geval van een eenvoudige bankgarantie of een door het OCMW gefaciliteerde bankgarantie bedraagt het bedrag van de verstrekte garantie 3 maanden huur voor de gehuurde woning, ongeacht de regio van België waar de woning zich bevindt.
  • In het geval van onderpand op een geblokkeerde rekening :

Wat dekt de huurwaarborg?

De verplichtingen van de huurder die onder de huurwaarborg vallen, worden vastgelegd in de huurovereenkomst tussen de huurder en de verhuurder. Het huurcontract kan op verschillende manieren worden opgesteld en kan bepalen dat :

De garantie dekt alle verplichtingen

Als in het huurcontract staat dat de huurwaarborg “alle verplichtingen” van de huurder dekt, dan worden alle verplichtingen in het huurcontract gedekt door de waarborg. De verhuurder kan de garantie gebruiken om :

  • Onbetaalde huur
  • Onbetaalde huurkosten
  • Huurschade
  • Elke andere onvervulde financiële verplichting.

De huurwaarborg is beperkt tot huurschade

In sommige gevallen kan het huurcontract de reikwijdte van de garantie beperken tot alleen huurschade. De waarborg die door de huurder wordt gesteld, mag dus enkel worden aangesproken om de verhuurder van het gehuurde goed te beschermen tegen schade die door de huurder wordt veroorzaakt tijdens de duur van de huurovereenkomst. De verhuurder zorgt er dus voor dat de huurder kan betalen wanneer de schade aan het gehuurde goed moet worden hersteld.

In dit geval kan de verhuurder de waarborg niet gebruiken voor wanbetaling van de huur.

De termijn voor het stellen van een huurwaarborg varieert. De tijd die nodig is hangt af van het type waarborg en de derde partij die de huurder als borg gebruikt. Hier zijn de geschatte tijden voor de belangrijkste mechanismen voor het verkrijgen van een huurwaarborg:

Termijnen voor een garantie op een individuele bankrekening

Alle banken in België bieden deze individuele rekeningdienst, ook wel huurwaarborg genoemd. Elke bank heeft zijn eigen termijn voor het openen van een rekening. Sommige banken bieden een online aanvraagformulier, maar er is dan een handmatige controle door een bankmedewerker nodig om een nieuwe rekening te openen.

Of het proces nu online kan worden gestart of dat de huurder een kantoor moet bezoeken, het duurt meestal minimaal een paar dagen om een individuele huurwaarborg rekening bij een bank te krijgen.

Tijdens perioden van opsluiting vanwege COVID-19 werden deze tijden aanzienlijk verlengd doordat het moeilijker was om een contactpersoon in de vestiging te bereiken.

Deadlines voor een e-DEPO garantie

Om een online dossier te openen op e-DEPO, moet u de stappen volgen die worden beschreven door de online Federale Overheidsdienst. Sommige gegevens, zoals de identificatiecode van uw verhuurder, kunnen problemen veroorzaken en het proces vertragen. Over het algemeen duurt het instellen van de huurwaarborg via e-DEPO minstens 1 week;

Termijnen voor een bankgarantie

Om een bank garant te laten staan voor de lening van een huurder door een bankgarantie af te geven, moet de bank een garantieaanvraag opstellen.

De bank wordt gevraagd garant te staan namens de huurder, d.w.z. de bank. De huurder moet een dossier samenstellen waarin hij zijn kredietwaardigheid aan de bank toont. Het duurt langer om dit dossier samen te stellen en vervolgens bij de bank te verwerken dan voor een huurgarantie op een individuele rekening.

De huurder moet onder andere bewijzen dat hij of zij in staat zal zijn om de garantie in maandelijkse termijnen aan te vullen over een periode van maximaal 3 jaar.

Het duurt meestal enkele weken om een bankgarantie te verkrijgen.

Termijnen voor een garantie van derden

Als de huurwaarborg gebaseerd is op een garantiecontract, is het proces om deze garantie te verkrijgen bepalend voor de tijd die nodig is om de garantie op te stellen.

Als de garantie bijvoorbeeld afkomstig is van een familielid, moet deze het solvabiliteitsdossier van het familielid bevatten dat aan de verhuurder moet worden voorgelegd voor aanvaarding van de garantie.

Als de obligatie bijvoorbeeld wordt verkregen van een verzekeringsmaatschappij, dan zal deze ook een aanvraagprocedure voor de obligatie moeten volgen.

Om een aanbetaling als huurwaarborg te krijgen, moet je rekening houden met minstens 1 week, maar het kan ook enkele weken duren.

Deadlines op garantie.be

Deze oplossing biedt de snelste doorlooptijd omdat je de huurwaarborg online aanvraagt.

Je kunt je huurgarantie in slechts een paar uur verkrijgen.

De huurwaarborg is een van de verplichte documenten die moeten worden voorgelegd bij de ondertekening van een huurovereenkomst voor een woning. Het is gebruikelijk om het huurwaarborgcertificaat af te geven vóór de ondertekening van het huurcontract, samen met de opstalverzekering, in België beter bekend als brandverzekering.

Als de huurwaarborg op een aparte geblokkeerde rekening bij een bank wordt gestort, moet de overschrijving enkele dagen voor de geplande datum voor het ondertekenen van het huurcontract gebeuren. Zo kan de bank bevestigen dat het bedrag op de geblokkeerde rekening staat en de huurwaarborg afgeven. De bank stuurt de verhuurder vervolgens een bevestiging van de aanbetaling per post en/of e-mail.

Er zijn verschillende soorten bijstand beschikbaar in België om het verkrijgen van een huurwaarborg te vergemakkelijken. Deze bijstand is voorbehouden voor mensen met onvoldoende financiële middelen.

Er is hulp beschikbaar op regionaal niveau in België. De steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt voornamelijk verleend door het Woningfonds en het Brugaal Fonds.

Het is nu mogelijk om middelen die geblokkeerd zijn onder de huurgarantie vervroegd vrij te geven. Ga voor meer informatie over deze nieuwe mogelijkheid naar onze pagina over het vrijgeven van huurgarantiefondsen. Je komt er meer te weten over onze service en hoe je het geld kunt terugkrijgen dat tot nu toe geblokkeerd was op de bank voor de huurwaarborg. Als je aan het einde van je huurperiode bent, wordt de garantie vrijgegeven na overlegging van de inventaris van de inrichting aan het einde van de huurperiode.

Op garantie.be kan je als zelfstandige een financiële waarborg bekomen. De controle van het dossier van de aanvrager van een huurwaarborg wordt niet beperkt door de professionele status van de huurder. Zelfstandigen kunnen in enkele klikken een huurwaarborgcontract aanvragen.