Lening voor de
Huurwaarborg
De huurwaarborg is een som geld die de huurder betaalt bij het begin van het huurcontract om de verhuurder te verzekeren tegen eventuele onbetaalde huur of schade aan de woning. In België kan deze waarborg op verschillende manieren worden geregeld: via een geblokkeerde bankrekening, een progressieve bankwaarborg of specifieke regionale steun. Het bedrag en de voorwaarden variëren naargelang de regio en de overeenkomsten tussen de partijen.
Om een huurwaarborg te verkrijgen zonder geld te blokkeren, vraagt u gewoon een waarborg aan op garantie.be door te klikken op online huurwaarborg
Wat is een huurwaarborglening?
Een huurwaarborglening is een oplossing waarbij huurders niet onmiddellijk het volledige door de verhuurder gevraagde bedrag hoeven voor te schieten. Deze lening wordt over het algemeen renteloos verstrekt door openbare of sociale instellingen. Het doel is om huurders met beperkte middelen gemakkelijker toegang te geven tot een woning zonder dat ze financieel verzwakt zijn vanaf het begin van de huurperiode.
In Wallonië biedt de Société Wallonne de Crédit Social (SWCS) dit type lening aan sinds mei 2021, waardoor het gemakkelijker wordt om een huurwaarborg op te zetten zonder onmiddellijke impact op het budget van de huurder.
In Brussel bestaat een gelijkaardige oplossing via het Fonds voor Huisvesting, dat specifiek gericht is op gezinnen met een bescheiden inkomen die financiële moeilijkheden hebben om het vereiste borgbedrag te betalen.
Hoe krijg ik een lening voor een huurwaarborg?
Er zijn verschillende criteria voor het verkrijgen van een lening voor een huurwaarborg. Ten eerste moeten de aanvragers in de betreffende regio wonen en aantonen dat ze financiële steun nodig hebben om hun waarborg op te bouwen. Daarnaast is deze lening alleen beschikbaar voor huurders die geen eigen huis bezitten en waarvan het inkomen een bepaalde drempel niet overschrijdt, die wordt vastgesteld op basis van de grootte van het huishouden en de regio waarin ze wonen.
Om de procedure te starten, moet de huurder een aanvraagdossier invullen bij de relevante instantie. Deze aanvraag bevat over het algemeen :
- Bewijs van inkomen (loonstrookjes, uitkeringsbewijzen, enz.)
- Een kopie van de huurovereenkomst met vermelding van het bedrag van de huurwaarborg
- Een certificaat dat bewijst dat de woning voldoet aan de levensstandaard
Zodra de aanvraag is geaccepteerd, wordt het bedrag van de lening direct op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder gestort.
Hoeveel kan ik lenen?
- De huurwaarborg in Wallonië kan tot 2 maanden huur dekken als de waarborg op een geblokkeerde bankrekening staat, en tot 3 maanden huur als het de vorm aanneemt van een progressieve bankwaarborg.
- In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een recente hervorming een plafond van 2 maanden huur ingesteld voor alle huurwaarborgen in Brussel. Deze limiet is bedoeld om de financiële lasten voor huurders te verlichten en misbruik te voorkomen.
- De huurwaarborg in Vlaanderen kan tot 3 maanden huur bedragen, in de vorm van een geblokkeerde rekening of een bankgarantie. Het exacte bedrag hangt dus af van de eisen van de verhuurder en het type waarborg dat de huurder kiest.
Welke hulp is er beschikbaar voor het opzetten van een huurwaarborg?
Er zijn verschillende vormen van financiële hulp beschikbaar om huurders te helpen een huurwaarborg te storten.
De OCMW’s (Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn) spelen een sleutelrol in de hulpverlening aan huishoudens in moeilijkheden. Afhankelijk van de situatie kunnen huurders :
- Een voorschot op de huurwaarborg van het OCMW
- Een waarborg van het OCMW ten gunste van de huiseigenaar, die de betaling van het vereiste bedrag garandeert in geval van nood.
In Brussel wordt een speciale regeling genaamd Fonds BRU-GAL beheerd door het Woningfonds. Dankzij dit fonds kunnen huurders profiteren van een huurwaarborg, zonder dat ze het geld vooraf hoeven te betalen. De toegang tot deze steun is echter onderworpen aan strenge criteria, met name wat betreft het inkomensniveau en de financiële stabiliteit van het huishouden.
Vrijgave van de huurwaarborg: hoe krijg je je geld terug?
Aan het einde van het huurcontract wordt de huurwaarborg teruggegeven aan de huurder, op voorwaarde dat hij of zij aan al zijn of haar verplichtingen heeft voldaan en dat er geen schade of onbetaalde huur is.
De procedure voor het vrijgeven van de huurwaarborg houdt meestal in dat de verhuurder en de huurder een afsluitingsdocument ondertekenen. Zodra deze overeenkomst is ondertekend, geeft de bank of het beheersorgaan het geld vrij en geeft het terug aan de huurder.
In het geval van een geschil, als de eigenaar van mening is dat er bedragen moeten worden ingehouden, blijft de garantie bevroren totdat er een overeenkomst is bereikt. Als er geen overeenkomst kan worden bereikt, kan het geschil worden voorgelegd aan de vrederechter, die beslist hoe het geld wordt verdeeld. Om geschillen te voorkomen, raden we je ten zeerste aan om bij het betreden en verlaten van de woning een gedetailleerde inventaris van de inboedel op te stellen.

Huurwaarborg ZONDER bankwaarborg
U bevindt zich op de website van garantie.be. Wij zijn een private financiële onderneming. Wij bieden een service voor het verkrijgen van een Huurwaarborg zonder het blokkeren van geld op de bank.