huurwaarborg Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Om in enkele uren een huurwaarborgcertificaat voor Brussel te verkrijgen, vult u gewoon het formulier in door te klikken op online huurwaarborg.
Wat is de huurwaarborg in Brussel?
De regels met betrekking tot de huurwaarborg zijn specifiek voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, aangezien elk van de 3 Belgische gewesten zijn eigen regels heeft aangenomen met betrekking tot huurovereenkomsten voor woningen.
In het Brussels Gewest is de gewestelijke woningwet sinds 1 januari 2018 van kracht. Deze gewestelijke regelgeving vervangt de huidige federale wet op de woninghuur.
Om meer te weten te komen over de specifieke kenmerken van Wallonië, kun je ons artikel lezen over de huurwaarborg in Wallonië. Om meer te weten te komen over de nieuwe huisvestingsregels die specifiek zijn voor Vlaanderen, kunt u ons artikel lezen over de huurwaarborg in Vlaanderen.
Hoeveel bedraagt de huurwaarborg in Brussel?
Het maximumbedrag varieert naargelang het type huurwaarborg dat in de huurovereenkomst is vermeld:
- In het geval van een bankgarantie voor huur die rechtstreeks of met de hulp van het OCMW wordt verkregen, moet het bedrag van de bankgarantie gelijk zijn aan 3 maanden huur voor de gehuurde woning;
- In het geval van een huurwaarborg op een geblokkeerde rekening is het door de verhuurder te betalen bedrag maximaal 2 maanden huur in Brussel;
- In het geval van andere soorten garanties legt de wet geen principes vast en laat het aan de contractpartijen over om tot een overeenkomst te komen. In het Brusselse Gewest is het echter gebruikelijk om bijvoorbeeld maximaal 2 maanden huur in te houden in het kader van een waarborg verkregen van een borgsteller.
De Huisvestingscode van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
De wet die op federaal niveau in België van kracht is op woninghuurcontracten is de Huurwet. Deze federale wet werd voor het laatst bijgewerkt in haar 14e editie in maart 2013.
De afgelopen jaren heeft elk gewest zijn eigen regelgeving over woninghuur ingevoerd. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een Woningwet ingevoerd die sinds 1 januari 2018 de federale wet op de woninghuur vervangt.
De Huisvestingscode voor het Brusselse Gewest reproduceert grotendeels de grote lijnen en regels voor gewone huurovereenkomsten van 9 jaar in de oude federale wetgeving.
Hoe kan ik helpen bij het opzetten van een huurwaarborg in Brussel?
Het Brussels Gewest biedt twee soorten bijstand om je te helpen een huurwaarborg op te bouwen. Deze oplossingen zijn toegankelijk voor mensen met een laag inkomen en de procedure om ze te verkrijgen is anoniem om discriminatie tegen te gaan. Dit zijn de twee mogelijkheden die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanbiedt:
De lening van het Woningfonds
Het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt renteloze leningen aan voor het opzetten van een huurwaarborg. Deze renteloze lening kan tot 100% van de kosten van de huurwaarborg dekken. De renteloze lening wordt enkel toegekend onder bepaalde inkomensvoorwaarden. Het doel van de lening van het Woningfonds is om de meest kansarmen te helpen. Jongeren die niet meer dan 28.000 euro netto per jaar verdienen, komen in aanmerking voor een lening tegen nultarief met terugbetaling over 24 maanden.
Het BRUGAL-fonds
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt ook een andere oplossing voor mensen die een lening van 24 maanden niet kunnen terugbetalen: het Brugalfonds. Dit solidariteitsfonds stort de huurwaarborg op een bankrekening op naam van de huurder.
De huurder verbindt zich ertoe maandelijks tussen 5 en 30 euro terug te betalen aan het Brugalfonds. Huurders kunnen ook een beroep doen op hun lokale OCMW om een OCMW-huurwaarborg van Brugal te krijgen, zodat ze niets betalen voor de duur van het huurcontract.
Huurwaarborg geblokkeerd door de autoriteiten
De toepassing e DEPO huurwaarborg wordt aangeboden door de federale overheid via het internetportaal Myminfin van de FOD Financiën. Met de dienst e DEPO kunt u huurwaarborgfondsen blokkeren bij de Deposito- en Consignatiekas.
De huurwaarborg kan worden vrijgegeven op basis van een gezamenlijke verklaring waarin de overeenkomst tussen de huurder en de verhuurder over het lot van het in de waarborg geblokkeerde bedrag wordt bevestigd. Deze overeenkomst tussen de partijen wordt geformaliseerd op basis van een inventaris van de inrichting die aan het einde van het huurcontract wordt uitgevoerd.