Huurwaarborg
in Vlaanderen
Wat is de huurwaarborg in Vlaanderen?
De regels voor de huurwaarborg zijn specifiek voor Vlaanderen, aangezien elk van de 3 Belgische gewesten zijn eigen regels voor woninghuur heeft aangenomen.
In Vlaanderen is sinds 1 januari 2020 de Gewestelijke Huisvestingscode van kracht. Deze gewestelijke regelgeving vervangt de federale wet met betrekking tot huurovereenkomsten van hoofdverblijfplaatsen.
Om de specifieke kenmerken van het Waalse Gewest te begrijpen, kunt u onze pagina lezen over de huurwaarborg in Wallonië. Wat de nieuwe huisvestingswet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betreft, kunt u onze pagina over de Brusselse huurwaarborg.
Je kunt in slechts enkele uren een Huurwaarborgcertificaat verkrijgen door het online Huurwaarborgformulier in te vullen.
Hoeveel bedraagt de huurwaarborg in Vlaanderen?
Het maximumbedrag varieert naargelang het type huurwaarborg vermeld in de huurovereenkomst.
- In Vlaanderen, net als in andere Belgische regio’s, wordt in het kader van een huurbankwaarborg rechtstreeks of met de hulp van het OCMW verkregen, moet het bedrag van de bankgarantie 3 maanden huur van de gehuurde woning vertegenwoordigen;
- In het geval van een huurwaarborg op een geblokkeerde rekening is het bedrag dat de verhuurder moet betalen maximaal 3 maanden huur in Vlaanderen. Deze regel is specifiek voor Vlaanderen;
- In het geval van andere soorten garanties legt de wet geen principes vast en laat het aan de contractpartijen over om dit overeen te komen. In het Vlaamse Gewest is het echter gebruikelijk om maximaal 3 maanden huur in te houden in het geval van bijvoorbeeld een waarborg verkregen van een borgsteller.

Vul ons formulier in om binnen een paar uur uw huurwaarborg te krijgen. Er wordt geen geld vastgezet omdat we werken als een bankwaarborg.
De Vlaamse Huisvestingscode
De wet die op federaal niveau van kracht is in België op de verhuur van hoofdverblijfplaatsen is de huurwet. Deze federale wet werd voor het laatst bijgewerkt in haar 14e editie in maart 2013.
De afgelopen jaren heeft elk gewest zijn eigen regionale regelgeving over woninghuur ingevoerd. In 2019 zal Vlaanderen een nieuwe Huisvestingscode invoeren ter vervanging van de federale wet op de huur van hoofdverblijfplaatsen.
De Vlaamse Wooncode reproduceert grotendeels de grote lijnen en regels voor gewone huurovereenkomsten van 9 jaar in de oude federale wetgeving. Anderzijds bevat de gewestelijke woningwet voor bepaalde aspecten van huurovereenkomsten voor hoofdverblijfplaatsen regels die exclusief zijn voor Vlaanderen.
Welke hulp is er beschikbaar in Vlaanderen om een huurwaarborg op te zetten?
Vlaanderen biedt verschillende soorten bijstand voor het opzetten van een huurwaarborg. Deze oplossingen zijn toegankelijk voor mensen met een laag inkomen en de procedure om ze te verkrijgen is anoniem om discriminatie tegen te gaan.
De belangrijkste hulp in Vlaanderen wordt aangeboden door het Vlaams Woningfonds. Sinds 1 januari 2019 biedt Vlaanderen een renteloze lening aan voor mensen in financiële moeilijkheden. Het bedrag van de lening is beperkt tot 1.800 euro, dat kan worden verhoogd afhankelijk van de samenstelling van het gezinshuishouden. Deze lening moet binnen 2 jaar terugbetaald worden door de ontvangende huurder.